Донецкий техникум промышленной автоматики

Si të shërohet një skedar i fshirë: udhëzime të hollësishme

 1. A fshihet me të vërtetë dosja?
 2. Kontrolloni kopjet rezervë
 3. Disqet magnetik dhe disqet e ngurta shtetërore
 4. Mënyra më e sigurt për të rikuperuar një skedar të fshirë
 5. Një mënyrë më e shpejtë dhe më e rrezikshme për të rikuperuar një skedar të fshirë
 6. Ripërtrirja profesionale e të dhënave
 7. Mbrojtja kundër heqjes

Lexoni se si të rikthehet një skedar i fshirë në Windows, kur është e mundur të bëhet, si të gjesh skedarë të humbur ose të rikuperosh skedarë nga një rezervë etj. Një rast i tillë mund të ndodhë me secilin prej nesh. Ju e fshihni skedarin, dhe vetëm atëherë e kuptoni se keni nxituar. Dhe ju urgjentisht duhet të merrni këtë dosje prapa. Në këtë rishikim ne do të përpiqemi të shpjegojmë se në cilat raste mund ta ktheni këtë skedar dhe si ta bëni atë. Lexoni se si të rikthehet një skedar i fshirë në Windows, kur është e mundur të bëhet, si të gjesh skedarë të humbur ose të rikuperosh skedarë nga një rezervë etjPërmbajtja:

 1. A fshihet me të vërtetë dosja?
 2. Kontrolloni kopjet rezervë.
 3. Disqet magnetike dhe disqet e ngurta shtetërore.
 4. Mënyra më e sigurt për të rikuperuar një skedar të fshirë.
 5. Mënyra më e shpejtë, më e rrezikshme për të rikuperuar skedarin e fshirë.
 6. Ripërtrirja profesionale e të dhënave.
 7. Mbrojtja kundër fshirjes.

Më parë kemi konsideruar mjete të mundshme për rikuperimin e dosjeve të grisura, por u përpoqëm ta bënim këtë rishikim më të plotë. Ne do të shqyrtojmë të gjitha pikat e rëndësishme që ju duhet të dini për të rikuperuar me sukses skedarët e fshirë.

A fshihet me të vërtetë dosja?

Nëse nuk jeni i sigurtë që më në fund keni fshirë skedarin, sigurohuni që së pari të përpiqeni ta gjeni atë. Kërkoni një skedar në "Explorer" . Ndoshta e keni zhvendosur skedarin në një vend tjetër dhe mund ta gjeni përsëri.

Ndoshta e keni zhvendosur skedarin në një vend tjetër dhe mund ta gjeni përsëri

Sigurohuni që të shikoni "Shporta" . Mund të kryesh një kërkim në "Recycle Bin" duke përdorur shiritin e kërkimit në këndin e sipërm të djathtë të dritares. Një kërkim mund të ndihmojë me të vërtetë nëse nuk e keni pastruar Recycle Bin për një kohë të gjatë dhe keni shumë fotografi atje.

Një kërkim mund të ndihmojë me të vërtetë nëse nuk e keni pastruar Recycle Bin për një kohë të gjatë dhe keni shumë fotografi atje

Ju gjithashtu mund të klikoni me të djathtën në dritaren "Recycle Bin" dhe pastaj zgjidhni "Rendit" - "Data e fshirjes" për të parë më shpejt skedarët e fshirë kohët e fundit.

Ju gjithashtu mund të klikoni me të djathtën në dritaren Recycle Bin dhe pastaj zgjidhni Rendit - Data e fshirjes për të parë më shpejt skedarët e fshirë kohët e fundit

Gjëja kryesore është të siguroheni që artikulli i menusë "Properties: Recycle Bin" nuk ka shenjën "Fshij skedarët menjëherë pas fshirjes, pa i vendosur ato në koshin e riciklimit" . Përndryshe, "Plehra" e juaj gjithmonë do të jetë bosh.

Përndryshe, Plehra e juaj gjithmonë do të jetë bosh

Shënim. Ka programe të palëve të treta, të tilla si "CCleaner" , e cila, sipas parazgjedhjes, e qartë përmbajtjen e "Recycle Bin" në fillimin. Prandaj, nëse "CCleaner" (ose një program tjetër i ngjashëm) automatikisht shkon në sfond, kjo mund t'ju pengojë që të shëroheni shpejt nga skedarët e riciklimit. Në CCleaner dhe në aplikacione të tjera, mund të çaktivizoni koshin e riciklimit automatik në fillimin. Prandaj, duhet të mbani mend për këtë mundësi nëse nuk dëshironi të zbrazni plehrat automatikisht.

Nëse skedari juaj është ruajtur në një shërbim të ruajtjes së cloud, si Dropbox , Google Drive ose OneDrive , sigurohuni që të identifikoheni në llogarinë tuaj në faqen e internetit të shërbimit dhe kontrolloni dosjet tuaja të grisura atje - ndoshta skeda juaj është ende në dispozicion shërim. Ky është versioni cloudbox i dropbox .

Kontrolloni kopjet rezervë

Ju duhet të bëni backup të rregullt të dosjeve tuaja më të rëndësishme, në mënyrë që të mos humbni të dhënat kritike nëse skedarët tuaj ndonjëherë zhduken. Nëse keni një kopje rezervë, tani është koha për ta kontrolluar atë për praninë e skedarit të largët të dëshiruar. Nëse nuk keni një kopje rezervë, atëherë duhet ta bëni. Dritaret kanë mjete të mira në rezervë. Në veçanti, mjet "Historiku i dokumentit" i dobishëm për rikuperimin e shpejtë të skedarëve të fshirë nga versionet më të vjetra të tij, por sipas parazgjedhur nuk përfshihet. Është e nevojshme që ta aktivizoni atë, pasi të keni konfiguruar më parë dosjen për ruajtjen e skedarëve.

Është e nevojshme që ta aktivizoni atë, pasi të keni konfiguruar më parë dosjen për ruajtjen e skedarëve

Disqet magnetik dhe disqet e ngurta shtetërore

Nëse, pas përfundimit të të gjitha hapave, ende nuk mund të shërosh skedarin e fshirë të dëshiruar, atëherë e vetmja mënyrë për ta marrë atë është të përdorësh file software shërim . Megjithatë, ka disa lajme të këqija: në disa kompjutera kjo mund të mos jetë e mundur.

Megjithatë, ka disa lajme të këqija: në disa kompjutera kjo mund të mos jetë e mundur

Disqet tradicionale magnetike dhe disqet e ngurta të punës funksionojnë ndryshe. Kur fshini një skedar në një disk magnetik të vështirë, të dhënat e tij nuk fshihen menjëherë nga disku, por vetëm treguesi i këtyre të dhënave fshihet. Dhe kompjuteri kupton se vendi ku ndodhen këto të dhëna mund të përdoret për të regjistruar të dhëna të tjera. Prandaj, është e mundur të skanoni hard diskun për skedarët e fshirë dhe rivendosni ato që ende nuk janë mbivendosur.

Prandaj, është e mundur të skanoni hard diskun për skedarët e fshirë dhe rivendosni ato që ende nuk janë mbivendosur

Kur një skedar fshihet në një disk të një gjendjeje të ngurtë, kjo skedë fshihet menjëherë nga komanda "TRIM" për të liruar hapësirën dhe për të siguruar shkrim të besueshëm në disk në të ardhmen. Kjo do të thotë që nuk mundesh shërohen të dhënat fshihet nga SSD-të - një herë fshihen skedarët, ato zhduken. Disqet më të vjetra të shteteve të ngurta dhe sistemet operative më të vjetra, të tilla si "Windows Vista" , nuk e mbështesin komandën "TRIM" , ndërsa disqet më të mëdhenj modernë dhe "Windows 7 - 10" nuk e mbështesin komandën " TRIM " .

Mënyra më e sigurt për të rikuperuar një skedar të fshirë

Nëse fshini skedarin në hard diskun magnetik, zgjidhja më e saktë është të fikni kompjuterin menjëherë. Nëse vazhdoni të përdorni kompjuterin, gjithmonë ekziston mundësia që të dhënat e skedarit të fshirë mund të mbivendosen. Edhe nëse instaloni vetëm softuerin e rimëkëmbjes së skedarëve, instaluesi mund të shkruajë të dhëna të reja mbi të dhënat e skedarit të fshirë në hard diskun tuaj.

Kur kompjuteri mbyllet, duhet të nisësh nga CD-ja e rimëkëmbjes ose USB drive ose të hiqësh hard drive nga kompjuteri dhe ta vendosësh në një kompjuter tjetër si një disk shtesë. Gjëja kryesore është që të parandaloni plotësisht mundësinë e ndonjë regjistrimi në diskun tuaj. Përdorni programin e rimëkëmbjes së skedarëve për të skanuar diskun dhe shpresoj që të gjeni skedarin e fshirë. Nëse e keni fshirë skedarin dhe nuk keni shkruar asgjë tjetër në disk, atëherë ju keni një shans të mirë për ta rikthyer atë. Nëse pas fshirjes së skedarit u desh pak kohë dhe ju vazhdoni të punoni me diskun, atëherë probabiliteti i rikthimit të skedarit të dëshiruar zvogëlohet ndjeshëm.

Ne kemi shqyrtuar përdorimin e mjetit Photorec këtu.

Një mënyrë më e shpejtë dhe më e rrezikshme për të rikuperuar një skedar të fshirë

Nëse dëshironi të ktheni një skedar të fshirë, por nuk doni të bëni përpjekje shtesë, ekziston një mënyrë më e thjeshtë, por më e rrezikshme. Vetëm të instaloni një program të rimëkëmbjes së file, për shembull "Recuva" , nga krijuesit e aplikacionit popullor "CCleaner" . Përdoreni këtë kërkesë për të skanuar një hard disk dhe për të kërkuar skedarët e fshirë. Pastaj, rivendosni skedarin e nevojshëm nëse programi i rikuperimit mund ta gjejë atë.

Pastaj, rivendosni skedarin e nevojshëm nëse programi i rikuperimit mund ta gjejë atë

Kjo metodë është më e rrezikshme sepse përfshin të shkruarit në disk. Kur instaloni një mjet të tillë si "Recuva" në një disk, ka gjasa që ju të prishësh skedarin e fshirë me të dhëna të reja nga programi "Recuva" . Gjithashtu është e mundur që programet e tjera që funksionojnë në sfond mund të shkruajnë në disk dhe të mbishkruajnë të dhënat e shënuara si të fshira. Mbishkrimi i pjesshëm i një skedari të fshirë është i mjaftueshëm dhe mund të bëhet plotësisht i dëmtuar.

Ripërtrirja profesionale e të dhënave

Nëse të dhënat janë shumë të rëndësishme dhe ju nuk keni rezerva të ruajtura, dhe nuk mund t'i rikuperoni të dhënat duke përdorur metoda të tjera, atëherë mund të përdorni shërbimet e një qendre për rikuperimin e të dhënave profesionale. Para së gjithash, fikni kompjuterin nëse nuk është i shkyçur. Sa më gjatë që një kompjuter të jetë në punë, aq më shumë të dhëna do të shkruhen në hard diskun e saj dhe shanset më të vogla për rikuperimin e të dhënave tuaja.

Qendrat profesionale të rimëkëmbjes të të dhënave merren me të gjitha llojet e problemeve: nga skedarët e fshirë dhe të mbishkruara në hard disqet e korruptuara që duhet të disassemblohen dhe riparohen. Këto shërbime mund të jenë tepër të shtrenjta, prandaj nuk janë zgjidhje ideale. Megjithatë, nëse keni të dhëna kritike që nuk mund të restaurohen ose zëvendësohen dhe jeni gati të paguani për një shërbim të tillë, atëherë ky është opsioni juaj. Natyrisht, qendra të tilla profesionale nuk mund të garantojnë asgjë - ato nuk mund t'i kthejnë të dhënat tuaja. Por duhet të jeni të përgatitur që ju ende duhet të paguani për punën e bërë, pavarësisht nga rezultati.

Mbrojtja kundër heqjes

Mënyra më e mirë për të siguruar që ju kurrë nuk duhet të rivendosni një skedar të fshirë është të bëni backup të rregullt. Përfshirja e zakonshme e Historisë së Dosjes ose File Backup ose Restore karakteristika për versionin tuaj të Windows do t'ju japë disa mbrojtje. Në rast të fshirjes së një skedari, me kusht që rregullisht të ruani rezerva, nuk do të humbni shumë të dhëna. Shansi për të marrë një kopje të një skedari të fshirë nga një rezervë e ruajtur është shumë më e lartë se pas rikthimit të saj përsëri. Përveç kësaj, shërbimet e rezervimit janë shumë më të lira se shërbimet profesionale të qendrës së shërimit të të dhënave.

Dosja e fshirë nuk zhduket domosdoshmërisht përgjithmonë. por nuk është gjithmonë e lehtë të shërohet. Ndërsa SSD-të përdoren gjithnjë e më shumë në kompjuterë të rinj, aplikimi i procedurës korrekte të rezervimit bëhet edhe më i rëndësishëm.

A fshihet me të vërtetë dosja?
A fshihet me të vërtetë dosja?