Донецкий техникум промышленной автоматики

Kur lidhni me wifi kërkon një kod sigurie. Si të gjeni çelësin e Wi-Fi në kompjuterin tuaj.

 1. Cila është një çelës sigurie
 2. Llojet e encryption rrjetit
 3. Si të gjesh çelësin e sigurisë së rrjetit Wi-Fi

Kjo pyetje është bërë mjaft e rëndësishme dhe e përhapur, pasi që tani shumica e njerëzve përdorin një rrjet pa tel. Përdorimi Wi-Fi teknologjia është më e popullarizuara në kohën tonë.

Që tani zgjedhja e pajisjeve është e madhe dhe gjatë gjithë kohës ka modele të reja, siç mund ta lexoni, aftësia për të hyrë në internet në çdo vend është jashtëzakonisht e rëndësishme.

Rrjeti Wi-Fi tashmë ka hyrë në jetën e çdo personi që përdor botën e internetit. Është shumë i përshtatshëm, gjithnjë me shpejtesi te larte transferimin e të dhënave dhe mund të lidhet me pothuajse çdo pikë.

Cilat janë përparësitë kryesore rrjet pa tel ? Këtu janë disa karakteristika:

 • nuk ka nevojë të përdoret kabllo;
 • lidhje në dispozicion;
 • shpejtësi të lartë;
 • Ju mund të kombinoni shumë pajisje dhe pajisje;
 • sinjali gjenerohet duke përdorur një router të veçantë.

Siç u bë e qartë kur përdoret një rrjet i tillë, nuk ka probleme dhe vështirësi të veçanta, një person mund ta përdorë internetin pa ndonjë përpjekje të veçantë dhe shkëmbimin e të dhënave.

Cila është një çelës sigurie

Shumë njerëz, kur janë të lidhur në një rrjet pa tel duke përdorur një kompjuter portativ, po pyesin se cili është çelësi i sigurisë.


Ky është një kod i veçantë që ju shpikni veten që ju lejon të bllokoni plotësisht hyrjen në përdorimin e rrjetit tuaj. Për shembull, shpesh ndodh kur një person jeton distanca të shkurtra , dhe njerëzit e tjerë mund të lidhen me lidhjen tënde pa tel nëse nuk është instaluar një çelës sigurie.

Kur krijohet një fjalëkalim i tillë, mos i kushtoni kujdes çelësit, por zgjedhjes së llojit të kodimit. Kjo është për shkak të faktit se kur krijohet një PC me lidhje wireless, krijohet një kodim i plotë i të dhënave.

Nëse futni fjalëkalimin e gabuar, laptopi thjesht nuk mund ta dekodojë, dhe pastaj do të ketë disa vështirësi. E gjithë kjo është siguruar për sigurinë e plotë të të dhënave tuaja dhe të gjitha informatat e ruajtura ose të transmetuara gjatë lidhjes.

Ka lloje lidhje wireless (WPA, WPA2), të cilat kërkojnë futjen e një çelësi të tillë, përndryshe do të jetë e pamundur të lidhet.

Dallimi midis këtyre dy opsioneve të sigurisë është se në rastin e parë keni nevojë për një fjalëkalim të përbashkët që mund të përdoret nga të gjithë pjesëmarrësit dhe përdoruesit e lidhjes. Lloji i dytë parashikon marrjen e një çelës unik nga secili person.

Në thelb, routers moderne për t'u lidhur me rrjetin dallohen nga prania e të dy teknologjive, kështu që përdoruesit mund të zgjedhin opsionin më të përshtatshëm për veten e tyre.

Cili është rrjeti kryesor i sigurisë Wi-Fi që duket në video:

udhëzim

Kyçja e sigurisë krijohet duke përdorur magjistarin e konfigurimit të routerit. Ekzistojnë tri lloje kryesore të enkriptimit: Qasje Wi-Fi (WPA dhe WPA2), Wired Equivalent Privacy (WEP) dhe 802.1x. Prandaj, nganjëherë bëhet e domosdoshme për të kërkuar një çelës sigurie. Bëni shumë lehtë. Për të gjetur çelësin e sigurisë në shiritin e qasjes së shpejtë, nisë "Start" menu dhe zgjidhni "Control Panel" nga lista në dispozicion.

Pas kryerjes së këtyre hapave, do të hapet një dritare ku mund të ndryshoni cilësimet e ndryshme të cilësimeve të kompjuterit. Ju duhet të zgjidhni kategorinë "Rrjeti dhe Interneti". Tjetra, shtypni butonin e majtë në funksionin "Rrjeti dhe Qendra e Ndarjes".

Një dritare duhet të hapet me informacionin bazë mbi rrjetin dhe cilësimet e lidhjes. Ju duhet të zgjidhni artikullin "Manage wireless networks". Si rezultat, një listë e të gjitha rrjeteve celulare në dispozicion do të shfaqet në ekranin e monitorimit.

Pastaj kliko klikoni me të djathtë Mouse mbi emrin e rrjetit pa tela në të cilën fjalëkalimi ishte harruar më parë.

Kliko në butonin "Siguria". Një dritare duhet të hapet me funksione të ndryshme. Është e nevojshme për të gjetur artikullin "Shfaqni karakteret e futura" dhe vendosni një tik-tak tjetër pranë tij. Pas disa kohësh, një kod sigurie shfaqet në monitorimin e kompjuterit.

Çelësi mund të përmbajë jo vetëm shkronjat e alfabetit latin, por edhe numrat. Kjo metodë nuk përdoret rastësisht, pasi një kombinim i tillë i karaktereve është mjaft i komplikuar. Kjo do të mbrojë të dhënat nga aksesi i paautorizuar.

Ju mund ta përdorni çelësin në dy mënyra. Duhet të kopjohet në një fushë të veçantë për futje ose shtypet në mënyrë të pavarur në tastierë. Opsioni i parë është më efektiv, pasi që në këtë rast përjashtohet mundësia e një typo. Si rezultat, bëhet e mundur të ndryshohet një fjalëkalim i harruar më parë.

Nevoja për mbrojtje lidhje wireless pa dyshim një përdorues të vetëm. Kyçja e sigurisë shërben si mjet primar në ekzekutimin e një mbrojtjeje të tillë. Prandaj, ndryshimi i çelësit të sigurisë të një rrjeti pa tel meriton konsideratën më serioze.

Do t'ju duhet

udhëzim

Thirrni menunë kryesore të sistemit operativ Microsoft Windows duke klikuar butonin "Start" dhe shkoni tek "Paneli i Kontrollit" për të kryer operacionin e konfigurimit të sigurisë së rrjetit pa tel.

Futni vlerën "rrjet" në fushën e kërkimit dhe klikoni butonin "Gjej" për të konfirmuar komandën.

Zgjidhni "Qendra e Rrjetit dhe Ndarjes" dhe shkoni te "Vendosni një lidhje ose rrjet ".

Sigurohuni që dallimet midis tre metodave kryesore të encryption të të dhënave të përdorura në lidhjet pa tel janë të qarta: - WPA ose WPA2 (Wi-Fi Protected Access) - sigurimi i enkriptimit kur shkëmbejnë të dhëna midis pajisjes dhe pikës së qasjes duke përdorur një çelës sigurie, që është një fjalëkalim - Wired Equivalent Privacy (WEP) - nuk rekomandohet metoda e mbrojtjes së vjetër, e mbështetur nga versionet e mëparshme të pajisjeve - protokolli 802.1x - përdoret në rrjetet e korporatave.

Specifikoni vlerat e dëshiruara për emrin e rrjetit dhe fjalëkalimin e çelësit të sigurisë në fushat përkatëse të dritares së magjistarit të hapur dhe aplikoni kutinë e kontrollit në fushën "Lidhu automatikisht".

Specifikoni komandën "Connect to wireless wireless manually" dhe shtypni butonin "Next" nëse është e nevojshme për të përdorur metodën e enkriptimit WEP.

Përdorni opsionin WEP në seksionin Lloji i Sigurisë në kutinë e dialogut Wireless Information që hapet dhe futni vlerat e kërkuara në fushat përkatëse.

Shko te tabela "Siguria" e kutisë së dialogut të ri dhe zbato kutinë e zgjedhjes në fushën "Të përgjithshme" në grupin "Tipi i Sigurisë".

Konfirmoni zgjedhjen tuaj duke klikuar butonin OK dhe aplikoni ndryshimet e zgjedhura duke klikuar butonin Mbyll.

burimet:

 • Konfiguro kyçin e sigurisë pa tel
 • Konfigurimi pa tel
 • si të ndryshoni cilësimet e qasjes në rrjet

Në mënyrë që të vazhdojë të përdoret sistem operativ ose të tjerët program , duhet të futni në dritaren e aktivizimit një kod të veçantë që është i disponueshëm në bazë të numrit serik të produktit. Shpesh aktivizimi mund të kryhet me telefon ose nëpërmjet internetit.

Kyçja e sigurisë në rrjet është një fjalëkalim, me të cilin mund të lidheni me një punë Rrjetet Wi-Fi . Operacioni i sigurt i rrjetit pa tel direkt varet prej tij. Detyra e tij kryesore është që të mbrojë Wi-Fi (Wi-Fi) të përdoruesit (lidhës) nga lidhja e paautorizuar me të. Ndoshta duket se një lidhje e tillë, në përgjithësi, nuk do të ndërhyjë shumë me punën në Internet. Në fakt, ajo është e mbushur me një rënie të konsiderueshme në shpejtësinë e internetit. Prandaj, krijimi i një fjalëkalimi duhet t'i kushtohet vëmendje më e afërt.

Përveç kompleksitetit të fjalëkalimit të krijuar, lloji i enkriptimit të të dhënave ndikon në masë të madhe nivelin e sigurisë të një rrjeti pa tel të Wi-Fi. Rëndësia e llojit të enkriptimit është për shkak të faktit se të gjitha të dhënat që transmetohen brenda një rrjeti të caktuar janë të koduara. Një sistem i tillë ju lejon të mbroni veten nga lidhjet e paautorizuara, sepse pa e ditur fjalëkalimin, një përdorues i palës së tretë me ndihmën e pajisjes së tij thjesht nuk mund të deshifroj të dhënat e transmetuara përmes rrjetit pa tel.

Llojet e encryption rrjetit

aktualisht, Routerë Wi-Fi përdorni tre lloje të ndryshme encryption.

Ato ndryshojnë nga njëri-tjetri jo vetëm në numrin e karaktereve në dispozicion për krijimin e një fjalëkalimi, por edhe në veçori të tjera po aq të rëndësishme.

Lloji më i besueshëm dhe më pak popullor i enkriptimit sot është WEP. Në përgjithësi, ky lloj i encryption është përdorur më parë dhe përdoret rrallë tani. Dhe nuk është vetëm mosha e vjetër morale e këtij lloji të enkriptimit. Ai është me të vërtetë mjaft i pabesueshëm. Përdoruesit që përdorin pajisjet me encryption WEP kanë një shans mjaft të lartë se çelësi i sigurisë së tyre të rrjetit do të hackohet nga një përdorues i palës së tretë. Ky lloj i enkriptimit nuk mbështetet nga shumë routers moderne Wi-Fi.

Dy llojet e fundit të enkriptimit janë shumë më të besueshme dhe përdoren shumë më shpesh. Në të njëjtën kohë, përdoruesit kanë mundësinë të zgjedhin nivelin e sigurisë së rrjetit. Pra, WPA dhe WPA2 mbështesin dy lloje të kontrolleve të sigurisë.

Njëri prej tyre është projektuar për përdoruesit e zakonshëm dhe përmban një fjalëkalim unik për të gjitha pajisjet e lidhura.

Tjetër përdoret për ndërmarrjet dhe rrit ndjeshëm nivelin e besueshmërisë së rrjetit Wi-Fi. Thelbi i saj qëndron në faktin se për çdo pajisje të veçantë krijon çelësin e vet unik të sigurisë.

Kështu, bëhet pothuajse e pamundur pa leje për t'u lidhur me rrjetin e dikujt tjetër.

Megjithatë, kur zgjedh routerin tuaj të ardhshëm, duhet të zgjedhësh modelin që mbështet encryption WPA2. Kjo shpjegohet me besueshmërinë e saj më të madhe në krahasim me WPA. Edhe pse, sigurisht, encryption WPA është e cilësisë së mjaftueshme. Shumica e ruterëve mbështesin të dyja këto lloje të encryption.

Si të gjesh çelësin e sigurisë së rrjetit Wi-Fi

Ka disa mënyra për të gjetur çelësin e sigurisë tuaj nga një rrjet pa tela: